Natuur en milieu

Groene long


De Groene long in Gistel is om het zacht uit te drukken: beperkt. Waar kunnen kinderen nog spelen in het groen? Waar kunnen mensen nog frisse neus halen tijdens een deugddoende wandeling? Waar kan de populatie aan dieren groeien en hun thuis vinden?
De zuurstof die we inademen, het water dat we drinken, de rust die natuur biedt zijn voor mensen van levensbelang. Dit halen we uit al het groen dat aanwezig zou moeten zijn, ook in Gistel! De weinige groene plaatsen die er nog zijn, moeten zoveel mogelijk behouden en beschermd worden. Een speel -, geboorte-, en stadsbos, opties genoeg om meer groen in de omgeving te krijgen. In Gistel blijven we op dit vlak op onze honger zitten. Gistel bezit nochtans heel wat troeven om dit te realiseren. Als Groen mee in het bestuur zit, dan willen we hiervoor gaan! Het kwam al meermaals in het nieuws: ‘Groen wil voor elke Vlaming een bos op vijf kilometer’, ook voor alle Gistelnaren moet dit haalbaar worden!


Co-creatie


In elke gemeente zijn mensen en organisaties begaan met de natuur. Zij zijn de partners om alle inwoners en andere partijen te overtuigen om mee te werken aan een sterk en ambitieus lokaal milieu- en natuurbeleid. We vinden dat het lokaal bestuur actief moet op zoek gaan naar samenwerking tussen bestaande natuur- en milieuverenigingen. Aan de hand van co-creatie, specifieke projecten gedragen door deze organisaties, maar vooral ook de inwoners van Gistel.

 

Enkele voorbeelden uit de praktijk zijn:


Een zadenbib stelt gratis zaden ter beschikking. In ruil daarvoor kan de ontlener zelf zaden oogsten en deze terug binnen brengen. Zo wordt de zadenbib steeds groter en het aanbod gevarieerder. Er zijn al een aantal zadenbibs actief in Vlaanderen.
Op nieuw speelplekken hoeven geen peperdure speeltuintoestellen te staan. Er zijn heel wat mogelijkheden om avontuurlijk speelgroen aan te leggen.
Adopteer een diersoort met de gemeente. Een zeldzaam dier waarvoor Gistel het opneemt kan onze gemeente en de inwoners verbinden. Samen met vrijwilligers gaan we op zoek naar een gepaste soort waarrond een aantal acties kunnen opgezet worden.


Stop pesticiden


Groen wil een onmiddellijke stop op herbiciden gebruik bij gemeentelijke diensten. Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op gebruik van pesticiden, deze worden voornamelijk gebruikt om onkruid te verdelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) publiceerde een rapport Pesticiden reductie bij openbare besturen 2015. Met uitzondering van 87 gemeenten die een nulgebruik rapporteerden, gebruikten alle openbare besturen in 2015 pesticiden. Gistel behoort tot één van die gemeenten die nog niet voldeed aan een nulgebruik. Hier moet dringend verandering in komen. .