Lokale economie

E-COMMERCE

Voor kleine handelaars is het niet altijd gemakkelijk om te concurreren met de grote ketens. Toch hebben zij ook heel wat troeven om uit te spelen. Met het stimuleren van e-commerce kunnen handelaars die kwaliteit nog gemakkelijker aanbieden aan de klant. Waarom geen fietskoerier inzetten die gevraagde goederen aan huis kan leveren? Of een handige website waarop je kan aangeven op welk moment je de bestelling gaat afhalen in de winkel. Het lijkt allemaal nog een ver-van-mijn-bed-show, maar in Hamme is het al realiteit. De gemeente investeerde in ondersteuning voor de lokale handelaars zodat een lokale webshop ontstond. Handelaars konden op die webshop hun producten aanbieden. Uit het project bleek dat aankopen bij lokale handelaars gestegen waren.

We denken dat we met Gistel best wel ambitieus mogen zijn en een vernieuwende visie volgen. Lokale handelaars verdienen onze steun, maar dat gaat enkel maar als we ook op lange termijn durven denken.

 

LEEGSTAND

Gistel werkt al met een leegstand heffing, maar dit kan nog aangevuld worden met meer stimulerende acties zoals premies voor hergebruik, het zelf opkopen van het gebouw om nadien te koop te stellen, maar ook het stimuleren van tijdelijk gebruik voor buurtactiviteiten en pop-ups. Leegstand siert onze gemeente niet.  

 

PRODUCTIEBEDRIJVEN EN KMO

Er dient plaats gemaakt te worden voor productiebedrijven die vanwege hun omvang, groei, het milieu of de mobiliteit, niet terecht kunnen in een gemeentekern en ruimte nodig hebben op een apart bedrijventerrein. Dat bedrijventerrein hebben we. Een grondige inventarisering hiervan en het bekijken van de behoeften is noodzakelijk. Tenslotte is het voor Groen belangrijk dat bedrijven ook oog hebben voor een milieuvriendelijke productie.

 

INDUSTRIETERREIN

Groen wilt milieuvriendelijke bedrijven stimuleren. Nieuwe bedrijven laten starten op het industrieterrein die dit niet in het vaandel dragen, is op lange termijn geen optie meer. Daarnaast willen we zoveel mogelijk bedrijven samenbrengen op het industrieterrein en dit verder laten bloeien, weliswaar met aandacht en oog voor milieu en omgeving. Grotere bedrijven daar laten vestigen zorgt er ook voor dat het zwaar verkeer meer uit het centrum geweerd wordt.

 

KERN WINKELGEBIEDEN AFBAKENEN

Baanwinkels en shoppingcentra horen niet thuis in een klimaatvriendelijke gemeente. Want dat is waar we naartoe moeten. De handelaars in het centrum moeten kansen krijgen om te blijven bestaan. Als gemeentebestuur moeten we de komst van nieuwe baanwinkels tegengaan. kern winkelgebieden en winkelarme gebieden kunnen sinds 2017 aangeduid worden in het RUP. Op die manier kunnen we kleinhandel stimuleren in het centrum en beperkingen opleggen voor het ontstaan van baanwinkels aan de rand van onze gemeente. Gistel kent op dit moment zeker voldoende grotere winkels zoals Lidl, Okay en de Carrefour.